Invertori

DC/AC pretvarači - INVERTORI

DC/AC pretvarači imaju zadatak u solarnim sistemima, da nizak (12V) jednosmerni (DC) napon pretvaraju u naizmenični (AC) napon veće vrednosti ( 220V). Oni kao ulaz koriste jednosmerni napon obično 12V ili 24V, a na njihovom izlazu se pojavljuje naizmenični napon od 220V / 50Hz.

Invertor ili naponski pretvarač tako omogućuje priključenje naizmeničnih potrošača na jednosmerni solarni sistem. Poželjno je da invertor na svom izlazu daje sinusni oblik napona, isti takav kakav imamo na gradskoj mreži. Invertori koji raspolažu sa sinusnim naponom , mnogo su skuplji od onih koji imaju izobličeni sinus odnosno trapezasti napon. Sinusni napon nije neophodan kod velikih broja naizmeničnih potrošača, tako da u principu svaki naizmenični potrošač može da radi i sa trapezastim naponom od 220V/50Hz. U većini slučajeva možemo koristiti invertore sa trapezastim naponom, koji su jeftiniji u odnosu na invertore sa sinusnim izlazom, čime je omogućeno napajanje i osetljivih potrošača (informatička oprema, radio, TV i sl.).

Sposobnost vremenski ograničenih preopterećenja omogućava napajanje potrošača s velikim startnim strujama (motori u elektroalatima, kompresori u frižiderima i dr.). Sigurnost pogona povećana je opremanjem pretvarača potpunom zaštitom od kratkog spoja na izlazu i galvanskim odvajanjem ulaza i izlaza invertora.

U okviru solarne opreme, mi vam nudimo nekoliko vrsta invertora.